torstai 4. joulukuuta 2014

Joulukalenteri #4 - Miten meillä ruokaillaan

Mitä ja miten meidän pupujengi syö? Olen jo aikaisemmin täällä blogin puolella kertonut yhtä sun toista kanien ruokintaan liittyen, niin mielipiteitäni aiheesta kuin meidän kanienkin lempiherkuista, mutta tuntuu että muuten aihe on kutakuinkin sivuutettu. Siispä, pidemmittä puheitta, tässä vähän tarkemmin mitä meidän kanit kupuunsa ahtaavat, bon appétit.


Heinä

Se tärkein ensin, totta kai. Heinä meille tulee tuttavan pellosta, muutamaan otteeseen ollaan myös haettu tallilta heinää suuremmassa kiireessä. Inna ja Jali on ihan hulluina heinään, sen vois melkein listata niiden lempiherkku number unoksi. Naatti on vähän krantumpi heinän suhteen, mutta syö sitä silti hyvää tahtia (minkä voi todeta sen papanoiden koosta, ne on semmosia globenin kokosia pyörylöitä). Heinät säilytetään meidän ison vajarakennuksen vintillä, nytkin siellä on ihanan tuoksuinen kasa tämän kesän heinäpaaleja kun iskä kävi hakemassa niitä ison satsin heti kun niitä oli saatavilla.

Heinän kulutus on meillä suurta, vaikkakin iso osa heinistä menee vähän kuin harakoille, varsinkin holskeilla. Niillä on tapana repiä kaikki heinät ensin heinähäkistä pois, syödä sitten kasan päällimmäiset ja talloa loput (ja tallottujahan ei missään nimessä voi syödä, hyihyi, aivan kamalaa...). Yleensä tässäkin auttaa vaan nostaa tallotut heinät takaisin telineeseen, niitä kanit sit taas tykkää syödä kuin uusia :D Pitänee koittaa löytää jostain teline josta ei saisi niin helpolla kaivettua kaikkia heiniä veks.

En ole laskenut mitään kilokohtaista määrää kuinka paljon kanit heinää oikeasti syö, mutta papanoista päätellen tarpeeksi, kaikilla kaneilla kun on kauniin pyöreät, vaaleat ja kuivat papanat.


Pelletti

Pellettinä meillä pupelletaan tällä hetkellä Rabbit Royale + Hobby Plus Cuni Fit Plus-sekoitusta noin suhteessa RR 1/3, Hobby 2/3. Seoksena tuo on ollut maistuvaa ja pitänyt puput hyvässä massassa ja turkissa, onneksi näin, sillä seosta on tällä hetkellä varastossa ripeästi laskettuna n. 40 kiloa. Pellettiin saatan lisäillä pikkuhiljaa myös näyttelyistä voitettuja ruokia, olen niin laiska antamaan pellettiä ns. herkkuna, peruspelletin mukana se menee vaivattomammin.

Pellettiä kanit saavat aamuisin, ennen kuin talon ihmisväki suuntaa kouluun ja töihin. Holskit saavat yhteensä hieman alle desin pellettiä, Naatti n. puoli desiä ja Jedi alle puoli desiä, suunnilleen pari ruokalusikallista.


Tuoreruoka & herkut

Tuoreruokaa meidän kanit saa, no, paljon. Niin kauan kun massut pysyy hyvänä ja heinä maistuu kärrään nälkäisten nassukoiden eteen kasoittain vihreää varsinkin kesäisin. Tuoretta kanit saa yleensä päivisin ja iltaisin, vaikka ei nuo varmaan päivisin sitä niin tarviskaan, siitä on vaan jäänyt tapa että joku käy koulun tai töiden jälkeen niille jotain heittämässä. Kanit ei ainakaan ole olleet tästä mutrussasuin, sen voin taata :D Kesäisin kerätään pihan herkkuja, voikukkia, horsmia, koivun/pihlajan/haavan/omenapuun oksia, apilaa, piharatamoa, mitä ikinä löytyykään. Talvisin syötetään tummia salaatteja ja yrttejä sekä silloin tällöin porkkanaa ja omenaa. Innan ipanoillekin annoin pienestä pitäen monipuolisesti tuoretta, ja tästä olen saanut kiitosta muksujen uusilta kodeilta - kakruilla on hyvin tuoretta kestävät vatsat eivätkä ne nirsoile turhia.

Herkkuina kanit saavat meillä esimerkiksi banaania silloin tällöin, tuore banaani on suurinta herkkua ikinä mutta kuivatut banaanilastut ei kelpaa, tiedä sitten miksi. Myös viinirypäleistä varsinkin Naatti on alkanut tykkäämään lähiaikoina hirmuisesti, kun meillä hoidossa ollut kanikin söi niitä herkkupaloina. Leipää välttelen pitkälti, välistä kanit saattavat saadan pienen palan kuivattua ruisleipää jos sitä on sattunut jäämään syömättä. Kaura ei kuulu meidän kanien ruokavalioon, turhaa rasvaa kun sitä nuo pullaperseet (Jali, katseet kohdistuvat sinuun...) ei kyllä kaipaa. Marketin herkkutikut yms. eivät jouda omalle ostoslistalle mutta mikäli niitä välistä esim. näyttelyistä saadaan niin ei niitä roskiin heitetä, syötetään sitten pikkuhiljaa herkkuna pois.


Muuta

Välistä saatan antaa pellettiin sekoitettuna hieman pellavansiemenöljyä ylläpitämään turkin kuntoa, samaa asiaa ajavat myös esimerkiksi maapähkinät, joista Naatti varsinkin tykkää. Mitään ylimääräisiä vitamiineja en kaneille anna, eikä yhdelläkään kaneista ole mineraali- tai suolakiveä. 

1 kommentti:

  1. Alvinin ainut nirsoilun aihe taitaa olla luumupiltti kun nyt sitä rupesin miettimään :D. Mutta niistäkin tykkää talon toinen pitkäkorva nin ei ainakaan jää syömättä, vaikka suurimmanodan niistä taidan syödä minä :D. Ja ps. Nauroin kohdalle "Jali, katseemme kohdistuvat sinuun" :DDD. Niin hauskaa ja totta samanaikaisesti

    VastaaPoista