Tulipas väännettyä runollinen ja katsettava avartava otsikko mutta ajakoon asiansa. Tänään siis näytän teille, arvon lukijat, miten muokkaan kuvat joita blogissakin julkaisen. Kyseessä ei ole mikään sen kummoisempi prosessi, käyn vain läpi rutiineiksi muodostuneet säädöt ja toiminnot jotka koen itse tarpeellisiksi.
Näin alkuun sellainen pikku varoitus että mun kuvanmuokkaustaidot on hyvin peruskauraa, mulla on enemmän kokemusta giffien (= liikkuvien kuvien, julkaisen niitä tumblrissa) teossa kuin kuvanmuokkauksessa. Mutta perussäädöt onkin just ne mitä pitääkin hallita, vaikeemmat ja monimutkaisemmat kikat opetellaan sitten vasta kun on luotu taidoille kunnon pohja.
Muokkauksessa käytän Adobe Photoshop CS4 -ohjelmaa, joka on maksullinen mutta ladattavissa ilmaiseksi kuukauden koeajaksi. Photoshoppia vastaa aika hyvin ilmaisohjelma Gimp 2, siitä löytyy suunnilleen kaikki mitä itsekin käytän photoshopissa, toimintojen nimet vaan saattaa vaihdella.
1) Aloitetaan täysin muokkaamattomasta kuvasta. Ei terävöitetty, ei uudelleenrajattu, ei mitään. Suoraan kamerasta. Kuten ehkä huomata saattaa, ei kuvassa ole oikein mitään ihmeellistä - latteat sävyt, hieman kummallinen rajaus ja epäterävät viivat, värien puutteesta puhumattakaan.
2) Ensimmäisenä rajaan kuvan uudelleen, pienennän kokoon 600 x 400 px ja terävöitän sen. Tämän kuvan kanssa käytin sekä toimintoa sharpen että smart sharpen (filter > sharpen) jotta ero alkuperäiseen kuvaan olisi selkeää selkeämpi, normaalisti tyydyn pelkkään sharpeniin.
3) Seuraava askel kohti hitusen parempaa kuvaa on omalla kohdallani curves-toiminnolla leikittely ja kontrastin säätö. Tykkään kuvista joissa on selkeä kontrasti varjojen ja valojen välillä, harmi kun idioottina keksin käyttää esimerkkinä kuvaa jossa ei kontrastit hirveän hyvin loista olemassaolollaan... No, ero alkuperäiseen on kuitenkin huomattava.
4) Seuraavaksi säädän värejä, veivaan sävyjä enemmän omaa silmää miellyttäviksi ja ylikäytän vibrancea. Saturationia harvemmin säädän, vibrance elävöittää värejä luonnollisemmassa suhteessa. Tässä käytin siis vain vibrancea ja color balancen avulla tein kuvasta lämpimämmän sävyisen kanin osalta, taustan tummimpiin kohtiin lisäsin kylmyyttä.
5) Lopuksi säätelyä vähän sieltä täältä ja näin on kuva valmis. Loppusäätöihin käytin tän kuvan kanssa mm. curvesia, vibrancea, kontrastia, iskimpä vielä yhden oranssin filtterinkin kirsikkana kakun, tai siis kuvan päälle. Tuloksena harvinaisen rumasti ja paljon kohinaa korostava räpsäys mutta onhan se nyt parempi kuin suoraan kamerasta otettu kuva, vaikka itse toki sanonkin.
Siinäpä se! Kuvien muokkaus sujuu yleensä hyvinkin nopeasti yhden kuvan valmiiksi saamisen jälkeen, senkun heittää samat säädöt muihinkin kuviin ja tekee niille pientä hienosäätöä mikäli asetukset ei mene ihan yksiin.
Haluaako joku vielä tämän taidonnäytteen (köh sarkasmi köh) jälkeen nähdä jotain valokuvaukseen/kuvanmuokkaukseen liittyviä postauksia täällä blogissa vai mitkä on fiilikset? Ajattelin ainakin jonkinlaista vinkkipostausta näpertää siitä miten saa kaneista omasta mielestäni mahdollisimman kivoja kuvia, huutakaa hep jos löytyy sellaiselle tarvetta!
Lisää vaan tämän tyylisiä! :)
VastaaPoista:) Voisin vaikka seuravaaks tehdä sen valokuvaisvinkkipostauksen, kunhan vaan vähän pitenis päivät ettei tarvis pimeessä ulkona kykkiä.
PoistaMielenkiinnolla lukaisin läpi, omasta kuvankäsittelykurssista aikaa vuosikymmen + nykyisin opettelen käyttämään Gimppiä. Photoshoppia kaivaten...
VastaaPoistaMä olen opetellut kaikki kuvankäsittelyjutut itse, ties mitä kaikkee multa on jäänyt pimentoon sen takia :D Gimp on kyllä hirmu kätevä, vaikkei kaikkein helpoin olekaan jos ajattelee ihan aloittelevia kuvankäsittelijöitä.
Poista