sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Kanien ruokinnasta


Tästä aiheesta tupsahtelee lähes päivittäin uusia keskusteluja mm. facebookin kaniryhmiin joissa ihmetellään ja kysellään asioita liittyen kanien ruokiin, onko mikäkin pelletti hyvää, onko totta että tätä ei saa syöttää ja onko tämä tosiaan niin hyvää kuin sanotaan... Todennäköisesti siitä syystä, että näihin asioihin ei ole yhtä oikeaa vastausta.


Valittaessa omalle kanille ruokaa tulee ottaa huomioon monia seikkoja. Missä kani asuu, kanin koko, mitä ruualla haetaan (lisää massaa? ylläpitää massaa? parempi turkki?), mitä muuta kani pelletin lisäksi syö... Ruokien ravintosisältöä tuijottamalla saat selville toki sen mitä ruoka pitää sisällään, mutta tämä tieto pitää myös osata tulkita oikein. On turha lähteä sokeasti vertaamaan tietyn ruuan ravintosisältöä suosituksiin, koska näin ei oteta huomioon näitten ravintoaineiden lähteitä (jotka vaikuttavat pitkälti esimerkiksi siihen, onko jokin rasva "huonoa" vai "hyvää" rasvaa) ja unohdetaan sekä kanin yksilöllisuus että kanin pääravinto, heinä, sekä kanille syötettävä tuoreruoka.

Kanin tulisi saada suurin osa sen tarvitsemista ravintoaineista heinästä ja tuoreruuasta. Pelletti on enemmänkin ravintolisä, jolla tuetaan näitten ravintoaineiden saantia.


Itse toivoisin ihmisten muistavan lukea myös tästä aiheesta käyttäen omaa järkeä ja pohtia annettuja "faktoja" myös kriittisesti ja oman kaninsa näkökulmasta. Jos joku sanoo sinulle jonkin tietyn pelletin olevan paskaa ilman perusteluja, kysy miksi. Jos joku suosittelee jotakin ylitse muiden ilman perusteluja, kysy miksi. Jos joku toteaa jonkin pelletin olevan hyvää hänen kaneilleen, ei se ole automaattisesti se parhain vaihtoehto sinun kanillesi. Ei ole olemassakaan kaninruokaa, joka sisältäisi kaikkea oikeassa suhteessa ja joka olisi ihanteellinen kaikille kaneille.


Väite "halpa on pahaa, kallis hyvää" ei myöskään pidä paikkaansa kanien ruokia tutkittaessa. Kilohinnaltaan kallis markettisiemenseos ei todellakaan pärjää vertailussa kilohinnaltaan murto-osan maksavalle pelletille, jossa ei olla käytetty ruuan herkullisuuden ilmaisemiseksi muutamaa eri väriainetta ja rasvaisia siemeniä.

Omaa kaniansa tutkimalla voi jo suurilta osin todeta, kuinka hyvin sen syömä pelletti sille sopii. Toisaalta esimerkiksi rasvaisia herkkuja syövästä kanista ei todennäköisesti ulkoapäin voi todeta sen surkeasta ruokavaliosta mitään - vaikka kani ei ole ulkoapäin millään lailla lihava, sen sisäelimet voivat olla komean rasvakerroksen peitossa.


En itse tässä postauksessa lähde luettelemaan mitään pellettimerkkejä missään asianmuodossa, jokainen syöttää kanilleen minkä parhaaksi kokee. Haluan vain muistuttaa, että kaikki mitä netistä lukee ei ole faktaa ja että asioilla on aina ne kääntöpuolensa. Kanien ruokinta ei ole mitään rakettitiedettä, maalaisjärjellä ja tutkimalla aihetta monesta näkökulmasta pääse hyvin pitkälle. Jokainen muodostaa oman käsityksensä kokemustensa, kuulemansa ja saamiensa tietojen pohjalta, tärkeintä on kuitenkin ajatella aina oman kaninsa hyvinvointia ja terveyttä :)

2 kommenttia: